E N A - Κ Λ Ι Κ - Α Ρ Ι Σ Τ Ε Ρ Α ή ΚΑΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΕΑΝ ΠΡΟΚΥΨΕΙ ΑΝΑΓΚΗ...

Δευτέρα 21 Ιουνίου 2010

Grapes of Wrath



Την κλάνατε (και την έκλανα)
τη δημοκρατία μας.

Τώρα είμαστε σαν τη φαμίλια Τζόουντ
με ένα σαράβαλο φορτηγό - πάνω στη δημοσιά 66
να τραβάμε από την Οκλαχόμα στην Καλιφόρνια

Τώρα δεν περνάνε τα κλαψουρίσματα.

Τώρα μπορώ να κραυγάσω σαν πρωτομάρτυρας:
ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ, ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ…
...κι έχω χεσμένα:
ΚΑΙ τον πιθανό λιθοβολισμό σας
(άλλωστε με λένε Stefano)
ΚΑΙ την εξέγερση σας...

Τώρα στη θέση των αναλύσεων
και της διεφθαρμένης αριστερολογίας
αντιτάσσω την Αλήθεια Των Πραγμάτων!

ΛΟΥΘΗΡΑΝΙΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ
ΣΤΑΪΜΠΕKIΚΗ ΑΛΗΘΕΙΑ

Mine eyes have seen the glory
of the coming of the Lord;
He is trampling out the vintage
Where the grapes of wrath are stored


Παλεύει να τους σώσει από την πτώχευση
και διαμαρτύρονται ότι τους πούλησε
στην "τροϊκάνα" της Ευρώπης και της Αμερικής
χωρίς να γνωρίζουν τι εστί "στάση πληρωμών"

Ίσως πάλι να μην διάβασαν ποτέ Τζων Στάϊμπεκ,
για το τι τράβηξαν οι Τζόουντ στη μεγάλη Κρίση
και για το πόσο χαμηλά μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος
όταν οι συνθήκες της ζωής ξεφεύγουν από τα όρια...
ακόμη και για την εξασφάλιση ενός πιάτου φαγητού!

ΦΩΝΑΖΟΥΝ ΧΩΡΙΣ ΦΡΟΝΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΔΩ
κι ας τους εξηγείς...
(Τίποτα!.. Δεν σε ακούνε)

Ε, ΤΟΤΕ να αρχίσει η συγκομιδή, παρακαλώ...
(πραγματικά σηκώνω τα χέρια ψηλά)

His truth is marching on...


Και συγνώμη ρε κόρη μου αν κάτι δεν πάει καλά
και δεν πας στη Φλωρεντία...
Καλή είναι και η ΑΣΚΤ στην οδό Πειραιώς
(πέφτει και κοντά μας)

Και να ξέρεις…
επειδή τα σκατώσαμε σαν κοινωνία
και σαν ελληνική δημοκρατία,
(αφου επικαλούνται τους …θεσμούς)
θα είμαι στο πλάι σου...
να συμβουλεύω την πορεία του χρωστήρα σου...
(αυτό σίγουρα το μπορώ
αρκεί να το γουστάρεις κι εσύ δηλαδή)

ΑΜΗΝ!

Κυριακή 20 Ιουνίου 2010

Δύσκολο καλοκαίρι



Μην αμελήσετε.
Πάρτε μαζί σας νερό.
Το μέλλον μας θα έχει πολύ ξηρασία.

(Μ. Κατσαρός)

---------------------------------------
Φωτογραφία: Stefanos, Canon 400D / Rebel XTi, Ζάκυνθος 2009

Μνημόνιο με την Αργεντινή

..."Αύριο το πρωί αν αποσύρει η κυβέρνηση τα μέτρα, η μαλακία του εγκεφάλου σου θα τρέξει να χωθεί στον καναπέ της.
Θα τα ξεχάσεις όλα μονομιάς, θα το βουλώσεις, θα ησυχάσεις.
Θα είσαι ο ίδιος μαλάκας, ο παλιός ήσυχος μαλάκας"...


Για να γράφεις τέτοια βρε Τσαούσα μου, θα πρέπει κάτι να έχεις μυριστεί (δε μπορεί)... ή ίσως πάλι κάποιο οχλοβοών άθυρμα σου τα έκανε τσουρέκια.
Τούτες τις μέρες - βλέπεις - βρήκαν ευκαιρία για να δράσουν και να λαλήσουν τα βλαχαδερά που τρελαίνονται με κάθε τι «αριστερό»: από Λάκη Λαζόπουλο ίσαμε Στέφανο Τζουμάκα…

Κοίτα ρε Τσαουσα... αυτά, τα έχουμε γράψει τόσες φορές, αλλά δε χαμπαρίζουν... Ξέρεις τι μου θυμίζουν τα άτομα; Την περίπτωση της Εθνικής Ελλάδος!
Όταν πήρε το ΕUROπαϊκό τρέχανε όλοι στους δρόμους κουνώντας σημαιάκια και σημαιάρες στο μπλέ… και απολαμβάνανε τους ρωμαϊκούς θριάμβους στο καλλιμάρμαρο
(limit up του ελληνικού καρακιτσαριού)

Ομαδάρα ρε (!) διατρανώναμε ουρλιάζοντας... κι ας ξέραμε τις πραγματικές μας δυνατότητες: ότι δηλαδή το σωβρακάκι του Κατσουράνη έχει μια "τρύπα" νααα... και ότι ο Χαριστέας δεν ήταν παρά μια τρίχα από τα ...αποτέτοια του Φίγκο.
(Νύχτα έφυγε από τη Φέγιενόορντ)

Αλλά ξέρουμε ότι η παραμύθα είναι πάντα όμορφη… Σε απογειώνει… στα ουράνια κι ας πήρες το EUROπαϊκό χάρις σε μια «φούσκα» της τύχης. Κι έρχεται τώρα το Μουντιάλ, τρώμε 2 από τα κίτρινα κορεατικα μαμούνια και αρχίζουν οι ανώμαλες προσγειώσεις: Να φύγει ο King Otto ο Βου, ο και Ρεχάγκελ επονομαζόμενος…

Το ξέραμε (και το ξέρουμε) ότι δεν έχουμε ομάδα.
Από το να πιστεύουμε σε παραμύθια, να ελπίζουμε στην τύχη ή στο γεγονός ότι η μπάλα είναι στρογγυλή, να παρακαλούμε για τον πατριωτισμό του Γκέκα και την αυτοθυσία του Τοροσίδη, είναι προτιμώτερο ένα Μνημόνιο με την Αργεντινή του Μαραντόνα,
ή τη Γερμανία του Lukas Podolski...

Η μαγκιά θα είναι βάζοντας επιτέλους μυαλό να εκμεταλλευτούμε τις εμπειρίες, ακόμη και μέσα από την έντιμη παραδοχή και ανάλυση της ήττας να διορθωθούμε… Γιατί κάθε ήττα είναι και μια ευκαιρία για ένα νέο ξεκίνημα (όπως ακριβώς κάνει ο ΓΑΠ σε πιό άχαρους τομείς του δημόσιου βίου της ανεπρόκοπης ψωροκώσταινας) ...και έτσι την επόμενη φορά, στο επόμενο τουρνουά να μπορέσουμε να ανοίξουμε τα φτερά μας μέχρι έκει που μας παίρνει, κι αν μη τι άλλο να παίξουμε και λιγάκι ποιοτικό παιχνίδι... "μπάλα της προκοπής" που λέει κι ο Αλέφαντος!..

Τέρμα τα γιουρούσια στην επίθεση, οι ηρωισμοί στην άμυνα και τα τάματα στη Μεγαλόχαρη...


----------------------------
Ένα βιαστικό κειμενάκι nocturnικο, έτσι για το "καλό" μιάς και την κάνω για Κέρκυρα. Έρχεται σαν ένα είδος support στο "Η μαλακία του εγκεφάλου σου" της Τσαούσας... που μπορείτε να το απολαύσετε ΕΔΩ: http://itsaousa.blogspot.com/2010/06/blog-post_19.html

Σάββατο 19 Ιουνίου 2010

Η Αριστερά εν εσόπτρω...

ΣΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΟΥ ΣΤΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Σε κανένα από τα κείμενα προβληματισμού και ανάλυσης (των ημερών) δεν διάβασα μια τόσο δυνατή προσέγγιση για το ελληνικό πολιτικό πρόβλημα. Φαίνεται να αφορά την Αριστερά, που εκούσα - άκουσα καθορίζει με τον τρόπο της τις εξελίξεις. Το παραθέτω αυτούσιο και είμαι σίγουρος ότι θα αντιληφθείτε τις αλήθειες του... (εύχομαι και να διδαχθείτε)

Η διάσπαση του Συνασπισμού ήταν η καθυστερημένη φυσική κατάληξη μιας παρατεταμένης αφύσικης συνύπαρξης δύο διαφορετικών πολιτικών νοοτροπιών κάτω από την ίδια στέγη. Η μετάλλαξη του Συνασπισμού και του ΣΥΡΙΖΑ σε έναν μετακομμουνιστικό χώρο «διαμαρτυρίας» χωρίς όρια στον αριστερισμό, εσχάτως μάλιστα ούτε και στη βία, οδήγησε στην έξοδο την τάση των Ανανεωτικών.

Το επόμενο ματς θα παιχτεί στην έδρα του ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ των κ.κ. Τσίπρα και Αλαβάνου. Η έκβαση του συγκεκριμένου αγώνα δεν είναι ακόμα σαφής, αλλά η εξέλιξη του πρωταθλήματος είναι. Το παρελθόν προδιαγράφει την πολιτική «εικόνα» του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ στο προσεχές μέλλον. Ενα κόμμα που θα μετεωρίζεται μεταξύ της παλαιοκομμουνιστικής δογματικής κουλτούρας και του κινηματικού «νεοαναρχισμού». Οπως εξάλλου συμβαίνει στα μικρά κόμματα που δεν «αναμειγνύονται» σε ζητήματα διακυβέρνησης της χώρας, οι μάχες μηχανισμών θα υπεριδεολογικοποιούνται, οι μικροί ναρκισσισμοί των τάσεων και των ηγετών θα φουσκώνουν, με αποτέλεσμα τις περιοδικές εκρήξεις και διασπάσεις. Κανέναν δεν θα εκπλήξει μια τέτοια εξέλιξη στον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ.

ΚΟΜΜΑ ΕΚΤΑΚΤΗΣ ΑΝΑΓΚΗΣ
Αντιθέτως, η εξέλιξη της τάσης των Ανανεωτικών είναι λιγότερο προβλέψιμη και ως εκ τούτου πιο ενδιαφέρουσα. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, θα συγκροτήσουν νέο κόμμα κάνοντας άνοιγμα και στους Οικολόγους Πράσινους, με την ελπίδα ότι οι τελευταίοι θα καταλάβουν πως η εθνική κρίση, καλώς ή κακώς, υποβαθμίζει τις οικολογικές αγωνίες των πολιτών.
Στελέχη της Ανανεωτικής Αριστεράς υποστήριξαν ότι επειδή το ΠΑΣΟΚ έχει κινηθεί πολύ στα δεξιά υιοθετώντας νεοφιλελεύθερες πολιτικές και ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ πολύ στα αριστερά οπισθοδρομώντας σε μια «νεοκομμουνιστική» εκδοχή, υπάρχει πολιτικό κενό για το νέο κόμμα. Η επιχειρηματολογία είναι λανθασμένη.
Πρώτον, γιατί αν το κενό όντως υπήρχε, θα ήταν τόσο μεγάλο ώστε ένα μικρό κόμμα απλώς θα έπεφτε στο πολιτικό βάραθρο, χωρίς να πείθει ότι μπορεί να το καλύψει.
Δεύτερον, το ΠΑΣΟΚ δεν διεκπεραιώνει μια νεοφιλελεύθερη πολιτική αλλά μια πολιτική ειδικών συνθηκών, μια πολιτική εθνικής αναγκαιότητας, από την οποία εξαρτάται η τύχη της Ελλάδας για δυο - τρεις γενιές. Αυτή η πραγματικότητα δεν περιγράφεται ούτε χαρακτηρίζεται πλέον με τρέχοντες όρους Αριστεράς - Δεξιάς, αλλά με όρους έκτακτης εθνικής ανάγκης.
Η κοινωνία το καταλαβαίνει καλύτερα από τα κόμματα, αφού ο κ. Σαμαράς παρότι γνωρίζει καλά την αναγκαιότητα αφήνει μόνο του το ΠΑΣΟΚ να τη διεκπεραιώσει ελπίζοντας να εισπράξει τη φθορά, ενώ το ΚΚΕ και ο κ. Αλαβάνος (αν καταλάβαμε καλά) θέλουν να δώσουν ένα χεράκι βοήθειας να χρεοκοπήσει η χώρα ώστε να «συνειδητοποιηθούν πολιτικά» οι εργαζόμενοι.
Επιπλέον, το μισό ΠΑΣΟΚ δεν φαίνεται να έχει επίγνωση της κατάστασης, εξ ου και η απελπιστική ανεπάρκεια πλήθους υπουργών.
Στην πραγματικότητα, τα παγιωμένα παραδοσιακά κόμματα εξακολουθούν να λειτουργούν με βάση τα στερεότυπά τους, τη ρουτίνα τους και τα μικροσυμφέροντά τους. Σε αυτή τη βάση της συνέχειας και της ρουτίνας, δεν υπάρχει ουσιώδες πολιτικό κενό, τα παγιωμένα κόμματα καλύπτουν όλο το πολιτικό φάσμα και πλεονεκτούν λόγω των ιστορικών δεσμών με τους εκλογείς τους.

Χώρος υπάρχει και θα υπάρξει μόνο αν εμφανιστούν κόμματα «ασυνέχειας», κόμματα που θα εκφράσουν τις συνθήκες έκτακτης εθνικής ανάγκης, θα αυτοεκτεθούν στις ανατροπές των στερεότυπων που η εθνική κρίση έχει προκαλέσει ήδη, θα μεταδώσουν τη δυναμική της νέας κατάστασης. Αν υπάρχει μια πρόσφατη ιστορική παραλληλία, είναι ασφαλώς εκείνη της Μεταπολίτευσης όταν το αντίστοιχο διακύβευμα ήταν η οικοδόμηση των νέων δημοκρατικών θεσμών σε συνθήκες αστάθειας και απροσδιοριστίας.

ΤΟ ΠΑΡΑΔΟΞΟ
Το κλίμα όμως τώρα είναι ιδιαίτερα δυσμενές για την εμφάνιση νέων κομμάτων, δεδομένης της δυσπιστίας των πολιτών. Οποιο κόμμα και αν εμφανιστεί σήμερα στο πολιτικό σκηνικό, θα πρέπει, εκτός από κόμμα που ενστερνίζεται τις συνθήκες έκτακτης εθνικής ανάγκης, να είναι ταυτόχρονα και ένα παράδοξο είδος «μη κόμματος», δηλαδή θα πρέπει να απεμπολήσει τα γνώριμα χαρακτηριστικά με τα οποία οι πολίτες έχουν ταυτίσει τα κόμματα, κάνοντάς τους να «βγάζουν σπυράκια» (π.χ., κραυγαλέα προσωπική και μικροκομματική ιδιοτέλεια που πλασάρεται με έναν υποκριτικά ανιδιοτελή λόγο). Ενα κόμμα «έκτακτης ανάγκης» μπορεί ακόμα να αποδεχθεί την ενδεχόμενη προσωρινότητά του, καθιστώντας την στοιχείο της «εικόνας» του και πλεονέκτημα για την απελευθέρωση του λόγου του. Πιθανόν αυτό να αποδειχθεί πιο πειστικό από το να εμφανιστεί π.χ. άλλο ένα μικρό κόμμα της Αριστεράς, το οποίο θα θεωρεί τον εαυτό του πυρήνα μιας μελλοντικής μεγάλης στρατιάς προς τον σοσιαλισμό ή όπου αλλού.

Οι πολιτικές συντεταγμένες ενός ενδεχόμενου νέου φορέα Ανανεωτικής Αριστεράς συνάγονται από τα προηγούμενα.
Οχι χρεοκοπία της Ελλάδας.
Ανανέωση, διαφάνεια και αποτελεσματικότητα του πολιτικού συστήματος.
Μετασχηματισμός του ελληνικού οικονομικοκοινωνικού μοντέλου κατά την παρούσα κρίση και μέσω αυτής.
Αριστερός ευρωπαϊσμός με αιχμή την εμβάθυνση της οικονομικής διακυβέρνησης ώστε να ανατραπούν οι γενικευμένες εθνικές πολιτικές λιτότητας και να γίνει εφικτή η συντονισμένη αναπτυξιακή πολιτική σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πρόκειται ασφαλώς για ένα πολιτικό πλαίσιο εξαιρετικά άβολο για ένα αριστερό κόμμα, καθώς αντιφάσκει με τα στερεότυπα που επικράτησαν στην Αριστερά κατά την ύστερη Μεταπολίτευση.
Ουσιαστικά, σημαίνει:
- Να αποδεχθεί την αναγκαιότητα των σκληρών μέτρων για την αποφυγή της χρεοκοπίας (με αντίβαρο έστω μια «λελογισμένη δημαγωγία»).
- Να εξαντλήσει όλα τα περιθώρια μεταρρυθμίσεων που υπάρχουν στο Πρόγραμμα Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης προτάσσοντας τα συμφέροντα και τις ανάγκες των πιο επισφαλών κοινωνικών ομάδων και ιδίως των νέων γενεών, που κινδυνεύουν όχι μόνο από τον «νεοφιλελευθερισμό» αλλά και από την ισχύ των εξασφαλισμένων ανώτερων- μεσαίων στρωμάτων, χάρη στην οποία ισχύ μετακυλίουν τις παθογένειες του οικονομικοκοινωνικού μοντέλου στην υπόλοιπη κοινωνία.
- Να αξιοποιήσει τις αναζητήσεις της σύγχρονης Αριστεράς για την επιβολή νέων θεσμών ρύθμισης της οικονομίας και της κοινωνίας που θα αντιστοιχούν στις νέες συνθήκες του παγκοσμιοποιημένου καπιταλισμού και της προωθημένης εξατομίκευσης.

ΑΥΤΟΚΡΙΤΙΚΗ
Το δεύτερο παράδοξο είναι ότι ένα τόσο δύσκολο και άβολο «πρόγραμμα» γίνεται πειστικότερο αν περιλάβει μια αυτοκριτική της Αριστεράς για το μερτικό των ευθυνών της στη χρεοκοπία της χώρας. Στην πραγματικότητα, δεν θα πρόκειται για αυτοκριτική αλλά για νέα αυτογνωσία. Πώς και γιατί η «Αριστερά της θυσίας» εξελίχθηκε στην οικονομίστικη Αριστερά των επιδομάτων, της επιβράβευσης της παραβατικότητας και της κατάχρησης του δημόσιου χώρου; Πώς εξελίχθηκε στην «αγωνιστική» αιχμή του ατομισμού και του συντεχνιασμού που κατέκλυσε την Ελλάδα της ύστερης Μεταπολίτευσης οδηγώντας την στον δημοσιονομικό εκτροχιασμό και τη χρεοκοπία; Γιατί είναι αριστερή πολιτική απασχόλησης να αγωνίζεσαι να νομιμοποιήσεις τους συμβασιούχους του Δημοσίου που διόρισε το ΠΑΣΟΚ και θέλει να απολύσει η Ν.Δ. και ύστερα τους συμβασιούχους της Ν.Δ. που θέλει να απολύσει το ΠΑΣΟΚ; Δεν υπάρχει μια αριστερή πρόταση παραγωγικότερης απασχόλησης για τις νέες γενιές; Στην ουσία, όλα αυτά δεν συνιστούν μόνο μια στενή εθνική αυτοκριτική της Αριστεράς. Εντάσσονται στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συζήτησης που αναρωτιέται για την αθέλητη συμβολή του αριστερού οικονομισμού στην εμπέδωση της μετανεωτερικής ναρκισσιστικής καταναλωτικής κουλτούρας η οποία δεσπόζει στις σύγχρονες δημοκρατίες.

Μεγάλα ζητήματα, δυσανάλογα για μικρές κομματικές δυνάμεις. Ισως όμως η ενδεχόμενη εμφάνιση ενός νέου φορέα της Ανανεωτικής Αριστεράς να έχει περισσότερο χρησιμότητα ως σηματοδότης ενός κενού σύγχρονης Αριστεράς, παρά στην πλήρωσή του. Ιδίως στην Ελλάδα, που όλοι ακολουθούμε το γνωστό καλαμπούρι του Γούντι Αλεν: «Εχω μια καλή απάντηση, έχει κανείς μια καλή ερώτηση;».




--------------------------------
ΤΑ ΝΕΑ - 12/6/10
Γιάννης Βούλγαρης,
Καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας

Παρασκευή 18 Ιουνίου 2010

Βαστάει χρόνια αυτή η κολόνια



29 χρόνια, για να μην πω περισσότερα κρατάει η αντιΠΑΣΟΚ μανία των κάθε είδους εκδοχών της ελληνικής «Αριστεράς».
Το 1989 φτάσανε μέχρι του σημείου να συνεργαστούνε στα ίσια με τη Δεξιά για να χτυπήσουν το κακό ΠΑΣΟΚ.
Συγκυβερνήσανε μάλιστα!


Σύννεφο, λοιπόν, οι βρισιές και οι υστερίες για κάθε τι που αφορά το ΠΑΣΟΚ.
Στα σκάνδαλα, η αναφορά του ΣΥΝασπιστή φτάνει αποκλειστικά στα όρια του Άκη, του Μαντέλη και του Τσουκάτου.
Τι λες ρε που υπάρχει Βατοπέδι ή ότι τα πήραν και γαλάζιοι από τη Siemens (αλλά και αν κάτι τρέχει με το Βατοπέδι ή τα Δομημένα, εμένα σκασίλα μου... το ΠΑΣΟΚ με νοιάζει, σου σηκώνει τους ώμους ο Κου-Κου-Ες)
Κάθε ενέργεια και απόφαση της κυβέρνησης Παπανδρέου χαρακτηρίζεται αντιλαϊκή, νεοφιλελεύθερη και δεξιά…
Αλλά αν είναι δεξιό το ΠΑΣΟΚ (πράγμα κακό κατά συνέπεια), γιατί τότε οι σύντροφοι λησμονούσανε και λησμονάνε τη Νέα Δημοκρατία;
Τσιμουδιά το 2004 – 2009.
(εδώ θα μου πείς λυσμονήσανε τον εμφύλιο, τις μετεμφυλιακές διώξεις, τα Μακρονήσια, κλπ... κι εσύ μας μιλάς για κουκουνάρια;)

Όλα αυτά δεν είναι τυχαία, βέβαια...
Είναι γνωστός ο Πόνος τους!
Βαστάει χρόνια αυτή η κολόνια με το ΠΑΣΟΚ!
Ο κερατάς ο Παπατζής τους έκλεψε – λέει – τα συνθήματα και τα τσιτάτα, αυτοχαρακτηρίστηκε αριστερός και τους πήρε τα «κουκιά»…
Αυτά και πλήθος άλλων γελοιοτήτων!
Γι’ αυτό φωνάζουν τα παιδιά!
Αλλά φίλοι μου, είτε ανήκετε στην αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ που βολοδέρνεται ανάμεσα στον παλαιοκομμουνισμό και στον αριστερισμό, είτε ανήκετε στο «τιμημένο» και σταλινικό ΚΚΕ, κανείς δεν σας έκλεψε ΤΙΠΟΤΑ.
Ούτε ιδεολογία, ούτε συνθήματα, ούτε οπαδούς-στρατιωτάκια.
ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΚΛΕΒΟΝΤΑΙ...
ΤΑ ΚΑΤΑΚΤΑΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΑ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΑ!
Απλά ο Αντρέας έδωσε ένα Όραμα στον πολύπαθο ελληνικό λαό και η μεγάλη δημοκρατική και αριστερή μάζα πήρε το δρόμο της Αλλαγής θέτοντας τέρμα στην μονοκρατορία της Δεξιάς και στα κομματικά δεσμά του παραδοσιακού αριστερού μαζοχισμού.

Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια
κι έτσι τρελά με συγκινείς
έρχεσαι-φεύγεις πως τ΄αποφεύγεις
να γίνουμε όλοι συγγενείς

Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010

Βρώμικες γάζες

Στο τηλέφωνο του Πρόεδρου του Νοσοκομείου ένας προμηθευτής από την επαρχία. Τα τυπικά συγχαρητήρια, στην αρχή ("επί τη αναλήψει" των καθηκόντων σε ένα τόσο μεγάλο και δύσκολο νοσοκομείο) και καπάκι μια καταγγελία από τον προμηθευτή που πιο συγκεκριμένα είναι και κατασκευαστής ιατρικών γαζών... Όταν ο άνθρωπος άρχισε να αποκαλύπτει «διάφορα», η βαριεστημένη διάθεση του Πρόεδρου μετατράπηκε σε ζωηρό ενδιαφέρον…
"Κύριε Πρόεδρε, κλείνω την επιχείρησή μου γιατί ουσιαστικά το «κύκλωμα» με αποκλείει από το να πάρω έστω και μια δουλειά. Επειδή έχω ακούσει καλά λόγια για σας, μην επιτρέψετε να σας κοροϊδέψουν. Οι τιμές μου πάντα ήταν καλές, λίγο πάνω από το κόστος, αλλά πάντα οι διαγωνισμοί κατακυρώνονταν σε άλλους οι οποίοι δίνουν προσφορές κατώτερες του πραγματικού κόστους. Θα απορείτε βέβαια πως "βγαίνουν". Σας μαρτυράω ότι όχι μόνο βγαίνουν οικονομικά, αλλά βγάζουν έξω με αυτόν τον τρόπο τους έντιμους προμηθευτές. Ακούστε το πώς...."
Κι ο εξ επαρχίας κατασκευαστής ιατρικών γαζών άρχισε να εξηγεί την κομπίνα...
Η συνομιλία τέλειωσε και ο Πρόεδρος έμεινε να δουλεύει στο μυαλό του τα όσα του καταγγέλθηκαν, ενώ παράλληλα κοιτούσε τις σημειώσεις που είχε κρατήσει από την προ ολίγων λεπτών συνομιλία που είχε…
Σε κάποια στιγμή άνοιξε το κόκκινο dossier που δέσποζε στη δεξιά γωνία του γραφείου του και στο χαρτομάνι των υποθέσεων διαφθοράς και οικονομικού πλιάτσικου που είχε μέσα, πρόσθεσε και το σημείωμα με τα όσα αφορούσαν την προμήθεια ιατρικών γαζών.
Μετά σηκώθηκε, φόρεσε το σακάκι του και κατηφόρισε προς το φαρμακείο του μεγάλου νοσοκομείου.

Τον υποδέχτηκαν εκεί, η προϊσταμένη και δύο υπάλληλοι του φαρμακείου, που την αρχική τους αμηχανία και περιέργεια διαδέχθηκε η έκπληξη όταν ο Πρόεδρος τους ζήτησε να φέρουν μπροστά του μια μεζούρα. Όταν αυτή βρέθηκε, με την χαρακτηριστική μπάσα και ένρινη φωνή του, παρακάλεσε να του κατεβάσουν από τα ράφια καμιά δεκαπενταριά κουτιά με γάζες, απ’ αυτές που χρησιμοποιούν στα χειρουργεία. Μια από εδώ, μια από εκεί! Τυχαία δειγματοληψία, που λένε…
Τα κουτιά άνοιξαν και άρχισε η μέτρηση από τη μιά άκρη της γάζας στην άλλη. Το αποτέλεσμα προφανώς θα το έχετε μαντέψει: Ούτε ένα ρολό γάζας 100 μέτρων δεν βρέθηκε σωστό! Άλλο μετρήθηκε 94 μέτρα, άλλο 87 και άλλο 84…
Θυμωμένος, μα εξαιρετικά τυπικός και ευγενικός, ο Πρόεδρος ζήτησε να συνταχθεί ένα πρωτόκολλο για τα όσα διαπιστώθηκαν κατά τη μέτρηση των κολοβών χειρουργικών γαζών, αλλά αναστατωμένη η υπεύθυνη του φαρμακείου αρνήθηκε να το υπογράψει, δηλώνοντας ότι θα έπρεπε να συμβουλευθεί πρώτα τον πατέρα της, που κατά σύμπτωση είναι και δικηγόρος…

Εδώ τελειώνει η ιστορία μας ΄…
Δεν γνωρίζω αν ο εξ επαρχίας προμηθευτής – κατασκευαστής θα παραμείνει στον κλάδο, αφού πλέον οι διαγωνισμοί για τις γάζες θα γίνονται έντιμα και με διαφάνεια…
Δεν γνωρίζω επίσης τι συμβουλή έδωσε ο δικηγόρος μπαμπάς στην προϊσταμένη του φαρμακείου κόρη του κι αν στο μέλλον θα μετράει πια το μήκος κάθε γάζας που προμηθεύεται το μεγάλο νοσοκομείο…
Αυτό που ξέρω όμως είναι ότι το κόκκινο dossier βρίσκεται στα χέρια της Υπουργού Υγείας και η οποία οφείλει να πράξει αναλόγως…
Εθνικό Σύστημα Υγείας και βρώμικες γάζες δεν πάνε μαζί!

------------------------------------

ΥΓ

Το κακό είναι πως το μποϋκοτάζ των προμηθευτών στον ομαλό εφοδιασμό των νοσοκομείων σε αυτή τη φάση δεν χτυπήθηκε ριζικά. Η πρόσφατη ανακωχή και η τακτική αναδίπλωση του κράτους με τη διευθέτηση του τρόπου πληρωμής των χρωστούμενων έγινε υπό το βάρος των οφειλών που απαιτούσαν οι πιστωτές, των γενικότερων οικονομικών αδυναμιών και φυσικά όσων ήσαν ετοιμοθάνατοι στις εντατικές…
Όμως πρέπει να υπάρξει σύντομα ένας 2ος γύρος ενάντια στα αρπακτικά που διέφθειραν υπαλλήλους και γιατρούς των νοσοκομείων. Αυτό απαιτεί ο ελληνικός λαός...

Τετάρτη 16 Ιουνίου 2010

Πυρετός

Πάνω που μου φύγανε τα "δέκατα" και βάλθηκα να στείλω τις ευχαριστίες μου στην tsaousa και την Κατερίνα για το ενδιαφέρον που έδειξαν για την ίωσή μου και τις ρετσέτες και τις συμβουλές που μου στείλανε, φαίνεται ότι το 37.4 και το 37.5 θα μετατραπούν σε δυνατό πυρετό... εξαιτίας του Προεδρικού Διατάγματος που ετοιμάζεται για τις Απολύσεις και όλα τα άλλα ωραία!
Δε μπορεί ρε παιδιά από τη μια να κάνεις κάθαρση και να σουλουπώνεις το κράτος, δείχνοντας με λίγα λόγια στάση εθνικής ευθύνης, και από την άλλη να επιδίδεσαι σε ένα ανόητο (μα ταυτόχρονα ελεεινό) εργασιακό πογκρόμ... και μάλιστα χωρίς ουσιαστικό λόγο.
(Εκτός και "λόγος" σημαίνει προσωπική ευημερία των βιομηχάνων)
Δηλαδή συγνώμη κύριε Λομβέρδε μας, τι σόι ανάπτυξη θα επιτευχθεί με την κατάργηση του ΜΕΔ και με τις ελεύθερες απολύσεις;
Μπορεί να έχουμε καταντήσει να μας πιάνει τον "ποπό" και το "πουλί" ο κάθε γύφτος και η κάθε ρουφιάνα, να έχουμε υποθηκεύσει το σπιτικό μας μέσα σε εκβιαστικά μνημόνια, όμως υπάρχει και ένα όριο στην ενδοτικότητα.
Να μην κάνουμε πίσω!
Καλύτερα ψωμί κι ελιά ΡΕ!...
Καλύτερα χωρίς ασπιρίνη,
κι ας πάει ο πυρετός 40...

Δευτέρα 14 Ιουνίου 2010

Δέκατα


37.4 με 37.5 ακατέβατα...
που θα πάει η κατάσταση;

Τετάρτη 9 Ιουνίου 2010

Ένα Σκουπιδαριό είμαστε!

Για ποιά δυνατότητα πολιτικής κάθαρσης, βελτίωσης των οικονομικών και αλλαγών στην κοινωνία και το κράτος μιλάμε, όταν από τις 7 το απόγευμα και μέχρι τις 2 τα ξημερώματα ένας αγώνας μπάσκετ μετατρέπεται σε πόλεμο και ένα ολάκερο στάδιο καταλαμβάνεται από τρομοκράτες και παρανοϊκούς χουλιγκάνους;



Στο κυριακάτικο κοινωνικό ρημάδι (με την κατάληψη και το βανδαλισμό του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας) ήρθε και ταίριαξε "γάντι" το σημερινό πολιτικό ρημάδι (με τα πορίσματα συγκάλυψης και λήθης της ΝΔ και της "Αριστεράς", για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου).
Σε λίγο να είστε σίγουροι ότι θα προστεθεί και η αποτυχία των υπόλοιπων στόχων...



Είτε μας αρέσει είτε όχι δεν είμαστε τίποτα παραπάνω από ένα σκουπιδαριό... σαν κι αυτό που άφησαν πίσω τους οι λεηλατούντες το ΣΕΦ φίλαθλοι...


⎝⏠⏝⏠⎠


-----------------------------------------
Διάβασε κι αυτό: Φτου σας ξεφτιλισμένοι (από την tsaousa)